Steamed Fish / Ryba na parze

Original source: http://allrecipes.com/recipe/chinese-style-steamed-fish/

Składniki:

0.7 kg ryby – np. dorsza, halibuta, okonia, duże kawałki
duży pęczek szczypiorku, pokrojony na 6 cm kawałki
2 świeże pieczarki, pokrojone w plasterki
6 liści kapusty pekińskiej (Napa), pokrojone na  duże kawałki
2 plasterki świeżego imbiru, drobno posiekanego
2 ząbki czosnku, posiekane
1/4 szklanki niskosodowego sosu sojowego
1/8 szklanki wody
czerwona papryka lub płatki chili do smaku
świeże gałązki kolendry, pietruszka, skórka pomarańczy do przybrania

Sposób przyrządzenia:

Ułóż szczypior na dnie naczynia do gotowania na parze (ważne jest, aby naczycie miało pokrywkę). Na warstwie szczypioru ułóż połowę porcji pieczarek i kapusty. Następnie umieść kawałki ryby. Posyp imbirem, czosnkiem i papryką. Na koniec ułóż pozostały szczypior, pieczarki i kapustę nappa. Polej całość sosem sojowym  i wodą.
Gotuj na parze od 15 do 20 minut. Udekoruj kolendrą, skórką pomarańczy lub pietruszką wedle gustu.

This entry was posted in Recipies / Przepisy. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s