Zupa krem z dyni

Based on / Na podstawie; http://www.bbcgoodfood.com/recipes/7730/pumpkin-soup

Składniki:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule, drobno posiekane
ząbek czosnku
mała marchewka, pietruszka
1 kg dyni , obranej, pozbawionej pestek i pokrojonej na kawałki
700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
140 ml  śmietany
4 kromki razowego chleba
prażone pestki z dyni
czarny pieprz, sól, natka pietruszki, odrobina cynamonu

Sposób przygotowania:
Warzywa obierz i pokrój w kostkę, dynię obierz ze skóry, wydrąż i usuń środek z pestkami. Następnie, do rozgrzanego rondla dodaj oliwy z oliwek, najpierw podsmaż cebulę i czosnek około 5 minut a potem dodaj resztę warzyw, całość smaż przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając, a następnie zalej rosołem. Gotuj aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie, na patelni z oliwą podsmaż chleb pokrojony na małe kawałki (w kostkę). Jak grzanki będą gotowe podsmaż pestki z dyni. Odstaw zupę do ostygnięcia, dodaj śmietanę, zmiksuj całość blenderem lub innym tego typu urządzeniem. Dopraw do smaku, dodaj posiekaną pietruszkę. Podgrzej zupę na małym ogniu. Natępnie rozlej zupę do talerzy, posyp pestkami dyni i ewentualnie na każdym talerzu zrób “kleksa” ze śmietany. Grzanki podawaj osobno.

This entry was posted in Recipies / Przepisy. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s