Zupa brokułowa

Baased on / na podstawie: http://dinersjournal.blogs.nytimes.com/2008/10/01/recipe-of-the-day-creamy-broccoli-soup/

Składniki:

2 łyżki masła
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 łodyga selera naciowego, pokrojona
ząbek czosnku
3 szklanki bulionu drobiowego
duży brokuł
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 szklanki mleka / śmietany
zmielony czarny pieprz do smaku
opcjonalnie można dodać marchewkę, ziemniaki, szpinak, rzepę itd.

Sposób przygotowania:

2 łyżki masła rozpuść w średniej wielkości rodlu, dodaj cebulę, seler i pod koniec posiekany ząbek czosnku. Dodaj brokuły i bulion, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Wlej zupę do blendera (lub umieść blender ręczny w garnku) i za pomocą kilku szybkich impulsów, zmiksuj zupę aż osiągnie kremową konsystencję. W małym rondelku, na średnim ogniu rozpuść 2 łyżki masła, dodaj mąkę i mleko/śmmietanę. Dobrze wymieszaj i dodaj do zupy, delikatnie podgrzej, nie gotuj. Dopraw do smaku pieprzem i podawaj.

This entry was posted in Recipies / Przepisy and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s