Zupa tajska

Based on / Na podstawie: http://thaifood.about.com/od/thaisnacks/r/TomKaKaisoup.htm

Składniki:

6 filiżanek dobrej jakości bulionu drobiowego
1-2 piersi z kurczaka, pokrojonych w plasterki / można zastąpić krewetkami
1 łodyga trawy cytrynowej lub 3 łyżki mrożonej trawy cytrynowej
4 liście limonki kaffir (świeże lub mrożone)
1 szklanka grzybów shiitake, pokrojonych w plasterki
1 kawałek wielkości kciuka galangalu lub imbiru, startego
1-3 świeżych czerwonych papryczek chili, drobniutko pokrojone, można zastąpić 1/2  do 3/4 łyżeczki. suszonych płatków chili
1/ 2 -1 puszki dobrej jakości mleka kokosowego
2 łyżki soku z limonki
2 + łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie, do smaku)
garść świeżych liści kolendry
garść świeżych liści bazylii
3 szczypiorki, posiekane
opcjonalanie: inne warzywa, takie jak plasterki papryki lub pomidorki cherry
opcjonalnie: można podawać z ugotowanym makaronem pszennym lub ryżowym

Przygotowanie:

Posiekaj dolną część łodygi trawy cytrynowej. Zachowaj górną część łodygi w całości do zupy
Bulion z kurczaka doprowadź do wrzenia w dużym garnku.
Dodaj świeżego kurczaka (lub krewetki) i grzyby. Następnie trawę cytrynową (w tym górne łodygi), liście limonki i świeże chili. Gotuj przez 5-8 minut, aż kurczak będzie gotowy.
Zredukuj temperaturę. Dodaj galangal lub imbir, 1 / 2  puszki mleka kokosowego, sos rybny i dodatkowe warzywa (jeśli używasz). Dobrze wymieszaj. Duś na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.
Zredukuj temperaturę gotowania do minimum. Dodaj sok z limonki i wymieszaj.
Sprawdź smak zupy. Postaraj się znaleźć równowagę między ostrym, kwaśnym, słonym i słodkim smakiem. Jeśli zupa jest niedostatecznie słona lub aromatyczna dodaj sos rybny (po 1 łyżce stołowej). Jeśli zbyt kwaśna, dodaj cukier. Jeśli zbyt ostra, lub jeśli chcesz żeby miała bardziej kremową konsystencję,dodaj  więcej mleka kokosowego. Jeśli nie jest wystarczająco ostra, dodaj więcej chilli.
Wlej zupę do talerzy. Posyp świeżą kolendrą, bazylią i szczypiorkiem.

This entry was posted in Recipies / Przepisy. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s