Risotto ze szparagami

Based on: http://www.nytimes.com/2007/05/02/dining/021mrex.html

Składniki:

450 dkg szparagów, obranyc i pokrojonych na kawałki jednakowej długości
4 do 6 filiżanek bulionu drobiowego lub warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki masła
1/2 średniej czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
1 1/2 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
Sól i pieprz do smaku

garść drobno pokrojonej mięty
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki tartego parmezanu


Sposób przygotowania:

Przygotuj bulion drobiowy. Do dużego rondla wlej 1-2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj cebulę. Gotuj ok 1 minuty. Następnie dodaj ryż, energicznie mieszając, gotuj około 2 minuty. Wlej białe wino, gotuj chwilkę na dużym ogniu aż alkohol wyparuje. Po chwili dodaj 1/2 szklanki bulionu i mieszaj, aż ryż wchłanie cały płyn. Dodawaj kolejne porcje bulionu, co chwila  mieszając. Dodaj szparagi i gotuj całość na małym ogniu aż do momentu kiedy ryż będzie kremowy ale jednocześnie al dente a szparagi miękkie, czyli około 10-15 minut.
Zdejmij z ognia i wymieszaj z miętą, sokiem z cytryny, posyp parmezanem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

This entry was posted in Recipies / Przepisy. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s