Risotto z grzybami

Based on: http://allrecipes.com/Recipe/gourmet-mushroom-risotto/detail.aspx

Składniki:

6 filiżanek bulionu drobiowego
3 łyżki oliwy z oliwek
300 dkg grzybów portobello, pokrojonych w cienkie plasterki (można zastąpić innymi)
300 dkg pieczarek
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
2 cebule pokrojone w kostkę
1 1/2 szklanki ryżu do risotto – arborio
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
sól morska do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
szczypta drobno posiekanej pietruszki
3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
3 łyżki masła
1/3 szklanki świeżo startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Przygotuj bulion drobiowy. Przygotuj grzyby-podsmaż je na średnio rozgrzanej patelni, na oliwie z oliwek (gotuj około 3 minuty i odstaw na bok).
Do dużego rondla wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj cebulę i czosnek. Gotuj ok 1 minuty. Następnie dodaj ryż, energicznie mieszając, gotuj około 2 minuty. Wlej białe wino, po chwili dodaj 1/2 szklanki bulionu i mieszaj, aż ryż wchłanie cały płyn. Dodawaj kolejne porcje bulionu, ciągle mieszając, aż ryż będzie al dente, czyli około 15 do 20 minut.
Zdejmij z ognia i wymieszaj z grzybami, masłem, szczypiorkiem, pietruszką i parmezanem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

This entry was posted in Recipies / Przepisy. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s