Smażony ryż


 Based on: http://chinesefood.about.com/od/ricefried/r/basicfriedrice.htm

Składniki:

szklanka ugotowanych kretetek
1 – 2 cebule
ząbek czosnku
1 mała czerwona papryka
1 mała starta na grubej tarce marchew
pół puszki ananasów (wedle gustu)
2 duże jajka
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
3-4 łyżki oleju do smażenia
4 szklanki zimnego ugotowanego ryżu (najlepiej jaśminowego lub basmati)
1 – 2 łyżki lekkiego sosu sojowego lub ostrygowego
1 papryczka chili
łyżeczka posiekanego imbiru
szczypiorek

Sposób przygotowania:

Drobno posiekaj szczypiorek, imbir, cebulę, paprykę, papryczkę chili, zetrzyj marchew i pokrój ananasa w kawałki. Jajka roztrzep z solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni (najlepiej woku) pokropionej olejem podsmaż czosnek, imbir i posiekaną papryczkę chili. Smaż przez 30 sekund, następnie dodaj cebulę. Smaż przez 1 minutę, następnie dodaj czerwoną paprykę i startą marchewkę. Na koniec dodaj kawałki ananasa i krewetki. Smaż przez chwilę, w miarę potrzeby dodaj 1-2 łyżki oleju. Kiedy olej się nagrzeje, dodaj jaja. Następnie ryż. Gotuj mieszając drewnianą łyżką bądź pałeczką do momentu aż ryż się lekko zarumieni, ale nie będzie zbyt suchy. Dodaj sos sojowy lub ostrygowy. Dokładnie wymieszaj. Potrawę podawaj na gorąco ozdobioną szczypiorkiem

This entry was posted in Recipies / Przepisy. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s