Szaszłyki satay z sosem orzechowym

Based on: http://www.thaitable.com/thai/recipe/satay-modern-thai-version

Szaszłyki:

bambusowe patyczki
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 łyżeczki kminku
szczypta zmielonego pieprzu
1/2 kg wieprzowiny/drobiu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka słodkiego mleka skondensowanego

Namocz bambusowe pałeczki  do szaszłyków co najmniej pół godziny przed grilowaniem. Pokrój mięso w paseczki, pozostaw na co najmniej pół godziny (ja zwykle zostawiam na noc) w marynacie składającej się z kminku, czarnego pieprzu, kurkumy, cukru, skondensowanego i kokosowego mleka.
Nadziej mięso na  szaszłyki i zabierz się do grilowania. Gotowe szaszłyki podawaj z sosem orzechowym i konserwowymi/ małosolnymi ogórkami.

Sos orzechowy do satay:

3/4 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka czerwonej pasty curry
2 łyżki sosu rybnego
2-3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki cukru
1 łyżka pasty tamaryndowej

Wlej mleko kokosowe do zimnego rondla i podgrzej je na średnim ogniu. Następnie dodaj  pastę curry, dobrze wymieszaj. Gotuj aż do momentu pojawienia się czerwono zabarwionego oleju z pasty curry na powierzchni. Następnie dodaj masło orzechowe i resztę składników i dobrze wszystko wymieszaj. Jeżeli sos okaże się zbyt gęsty, dodaj kilka łyżeczek wody. W Tajlandii zamiast masła orzechowego używa się zgniecionych w moździeżu orzeszków ziemnych, ja dodaje masło orzechowe ze względu na wygodę i fakt, że dzięki użyciu masła sos jest bardziej delikatny.

This entry was posted in Recipies / Przepisy. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s