Ryba na parze po chińsku



Based on / Na podstawie: http://allrecipes.com/Recipe/chinese-style-steamed-fish/detail.aspx

Składniki:

0.7 kg halibuta lub innej ryby morskiej, w całości lub pokrojonego na duże kawałki
3 cebule dymki, pocięte na talarki
2 świeże grzyby, pokrojone w plasterki
6 liści kapusty napa, pokrojonej w duże kawałki
2 plasterki świeżego korzenia imbiru, drobno posiekanego
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
1 / 4 szklanki  sosu sojowego
1 / 8 szklanki wody
pieprz i płatki chili do smaku
świeże gałązki kolendry/ szczypiorek/ imbir, do przybrania

Sposób przygotowania:

Rozmieść pół porcji cebuli następnie grzybów, kapusty na dnie miski  (ja osobiscie używam bambusowych pojemników). Umieść rybę na warzywach. Dodaj imbir, czosnek, pieprz i płatki chili. Następnie zużyj pozostałą cebulę, grzyby i kapustę. Całość polej sosem sojowym i wodą.
Umieść miskę na parze ponad 3 cm nad wrzącą wodą i przykryj. Gotuj od 15 do 20 minut. Udekoruj potrawę kolendrą, szczypiorem lub platkami imbiru.

This entry was posted in Recipies / Przepisy. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s