Risotto z owocami morza

Based on: http://allrecipes.com/Recipe/lemon-seafood-risotto/detail.aspx

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek
1 duży por, oczyszczony i pokrojony w cienkie plasterki
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
1 szklanka ryżu arborio
2 szklanki bulionu drobiowego
1 szklanka białego wytrawnego wina
22o g małż, ostryg, omułków, przegrzebek, paluszków krabowych itp, wedle gustu
     220 g średniej wielkości krewetek
1 szklanka mrożonego groszku
1 średnia czerwona papryka, pokrojona w kostkę
3 łyżki tartego parmezanu
2 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżki soku z cytryny
zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej, ciężkej patelni na średnim ogniu. Smaż por i czosnek przez około 5 minut. Dodaj ryż i gotuj przez 5 minut często mieszając. Wlej 1 1/2 szklanki bulionu i doprowadż do wrzenia na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez 5 minut, stale mieszając. Wlej więcej bulionu z kurczaka i  wino, gotuj przez około 5 minut, stale mieszając, dodając w miarę potrzeby bulion.
Dodaj małże, krewetki, groszek i czerwoną paprykę. Gotuj, stale mieszając, aż płyn  prawie zostanie wchłoniony i owoce morza ugotowane, około 5 minut. Kiedy ryż jest gotowy i lekko kremowy, dodaj parmezan, bazylię, sok z cytryny i pieprz.

Przepis można urozmaicić dodając także szpinak, szparagi, pieczarki.

This entry was posted in Recipies / Przepisy. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s