Smażony makaron z krewetkami

Based on: http://chinesefood.about.com/od/shrimprecipes/r/garlic_noodles.htm

Składniki:

230 g makaronu
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
230 g krewetek
1 filiżanka  kiełków
230 g zielonej fasoli płaskiej
1 1/2 cebuli dymki – biała i zielona część
2 ząbki czosnku
1 łyżki lekkiego sosu sojowego
1 1/2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnej sherry
1/2 łyżeczki cukru pudru
1/4 łyżeczki chili – do smaku
1 1/2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Przygotowanie:
1. W dużym rondlu, w lekko osolonej wodzie przez około 5 min ugotować makaron delikatnie mieszając. Odcedzić makaron. Opłukać zimną wodą i wymieszać z olejem sezamowym.
2. Opłukać krewetki w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć ogony z krewetek w razie potrzeby. Ugotować lub podsmażyć krewetki (2 minuty).
3. Opłukać kiełki. Drobno posiekać szczypiorek i czosnek.
4. W oddzielnej misce zmieszaj sos sojowy, wino ryżowe lub sherry, cukier i chili. Odłóż na bok.
5. Podgrzej w woku lub ciężkiej patelni olej, następnie dodaj czosnek i makaron. Smaż przez minutę, a następnie dodaj krewetki i kiełki. Dodaj sos, szczypiorek i energicznie wszystko mieszaj na patelni przez 1-2 minuty. Podawaj na gorąco.

This entry was posted in Recipies / Przepisy. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s