Smażony makaron udon z kurczakiem i grzybami

Original source: http://tastesofhome.blogspot.com/2009/03/stir-fry-udon-noodles-with-chicken-and.html

Składniki:

1 opakowanie makaronu udon (można zastąpić innym makaronem np, spaghetti)
3 udka kurczaka (opcjonalnie pierś z kurczaka)
8 chińskich grzybów suszonych (można również użyć świeże grzyby  i niekoniecznie chińskie) – jeśli używasz suszonych namocz je wcześniej
1 szalotka, pokrojona w plasterki
3 łodygi szczypiorku
2 łyżki ciemnego sosu sojowego do smaku
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu z ostryg (opcjonalnie)
3-4 łyżki bulionu drobiowego
odrobina sake (opcjonalnie)
szczypta pieprzu
szczypta cukru

Przygotowanie:

Ugotuj udka z kurczaka w niewielkiej ilości wody (gotuj przez około 45 minut na małym ogniu). Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Podsmaż szalotkę i szczypiorek na patelni. Dodaj grzyby, rozdrobnione udka kurczaka i energicznie wszystko wymieszaj. Dodaj resztę składników wymienionych powyżej i zmniejsz ogień do minimum. Na koniec dodaj makaron i parą pałeczek (lub widelcem) szybko całość wymieszaj. Podawaj na gorąco, udekoruj szczypiorkiem i ewentualnie papryczką chili

This entry was posted in Recipies / Przepisy. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s