Kurczak w sosie słodko kwaśnym – Hong Kong style

Original source: http://www.cookasianfood.com/chinese-recipes/sweet-sour-chicken-hong-kong-style/

Składniki:

500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub sherry (opcjonalnie)
3 łyżki mąki
1 jajko, roztrzepane
odrobina soli i pieprzu
olej do smażenia
1/2 dużej czerwonej papryki, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę
1/2 dużej zielonej papryki
1 duża cebula pokrojona w kostkę
4 łyżki kawałków ananasa (świeżego lub z puszki)
4 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka cukru
4 łyżki wody
1,5 łyżki sosu sojowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąkii kukurydzianej wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody (można użyć mąki ziemniaczanej)
2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

1. Umieść kawałki kurczaka w misce i dodaj chińskiego wina ryżowego lub sherry. Dopraw solą i pieprzem i pozostaw w marynacie na 2-3 godziny.
2. Odlej soki z kurczaka i dodaj ubite jajko, dobrze wymieszaj.
3. Wyjmij kawałki kurczaka z miski i posyp je mąką.
4. Dodaj oleju do woku, głębokiej patelni lub frytkownicy i umieść na dużym ogniu. Kiedy olej jest bardzo gorący dodaj kawałki kurczaka. Smaż przez 3-4 minuty. Wyjmij kurczaka z patelni i odsącz olej kładąc kawałki kurczaka na ręczniku papierowym.
6. Umieść patelnię na dużym ogniu. Kiedy olej jest gorący, dodaj papryki (czerwoną i zieloną) oraz cebulę. Smaż przez około 1 minutę.
7. Dodaj koncentrat pomidorowy, sos sojowy, cukier, ocet, wodę i doprowadź do wrzenia
8. Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
9. Dodaj kawałki kurczaka i ananasa, dobrze wymieszaj.
10. Podawaj na gorąco z ryżem lub makaronem

This entry was posted in Recipies / Przepisy. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s