Thai Red Curry

Original source: http://www.mediterrasian.com/delicious_recipes_thai_curry.htm

Tradycyjne tajskie curry jest subtelnym połączeniem pikantnych, słonych, słodkich i kwaśnych smaków. Możesz zrobić własną pastę curry od podstaw, jednak, aby zaoszczędzić trochę czasu polecam zakup dobrej jakości gotowej tajskiej pasty curry.

Składniki:

2 łyżki oleju rzepakowego lub orzechowego (można też użyć słonecznikowego)
1 cebula, drobno posiekana
1 łyżka tajskiej czerwonej pasty curry
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka bulionu drobiowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka brązowego cukru (wedle gustu- ja zwykle nie dodaję cukru)
½ łyżeczki soli
1 cukinia-pokrojona w kostkę albo bakłażan w cienkie plasterki (możne zastąpić dynią)
1 czerwona papryka
1 szklanka ryżu (najlepiej jaśminowego)
12 uncji (360g) filetów z piersi kurczaka (pokrojonych w niewielkie kawałki)
2 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej z dwoma łyżkami wody
4 duże świeże liście bazylii, drobno posiekane

Sposób przyrządzenia:

Rozgrzej olej w dużym rondlu i podsmaż cebulę na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pastę curry i czosnek, pozostaw na ogniu mieszając przez minutę. Dodaj mleko kokosowe, sos rybny, bulion, cukier i sól, a następnie doprowadź miksturę do wrzenia. Dodaj paprykę i cukinię, przykryj pokrywką, następnie zmniejsz ogień i gotuj całość na średnim ogniu przez 12 minut. W międzyczasie przygotuj ryż. Dodaj kurczaka do curry i podduś pod przykryciem przez kolejne 8 minut. Dodaj mąkę kukurydzianą i mieszaj bez przerwy aż do zgęstnienia curry. Następnie dodaj sok z cytryny i bazylię. Podawaj na “łóżku” z ryżu.

Wariacje: Curry smakuje równie dobrze z rybą czy owocami morza (np. krewetki, małże), lub w wersji wegetariańskiej z pokrojonym w kostkę tofu. Można również użyć różnych warzyw, w tym drobno posiekaną kapustę, marchew, pomidory, kalafior, szpinak lub zielony groszek. Ja zwykle dodaję też jedną papryczkę chili.

This entry was posted in Recipies / Przepisy. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s