Pasta Red Curry

Składniki:

1 szalotka lub 1/4 filiżanki posiekanej cebuli
1 łodyga świeżej trawy cytrynowej – drobno posiekanej lub zmielonej albo 3 łyżki zamrożonej trawy cytrynowej (dostępna w sklepach azjatyckich)
1-2 czerwone papryczki chilli, lub 1/2 -1 łyżeczki pieprzu cayenne, lub 2-3 łyżeczki tajskiego sosu golden mountain chili
4 ząbki czosnku
1 szt. galangalu wielkości kciuka lub imbiru w plasterkach
2 łyżki ketchupu lub dobrej pasty pomidorowej
1 łyżeczka zmielonego kminku
3/4 łyżeczki zmielonej kolendry
1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
2 łyżki sosu rybnego, dla wegetarian: 2 łyżki sosu sojowego plus sól do smaku
1 łyżeczka pasty z krewetek lub dla wegetarian: 1 łyżka tajskiego sosu golden mountain
1 łyżeczka cukru
1,5 do 2 łyżeczek chili w proszku (w zależności od gustu)
3 łyżki mleka kokosowego
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w blenderze lub mikserze.
Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj trochę więcej mleka kokosowego.

This entry was posted in Recipies / Przepisy. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s